26 november 2009

Arbetsförmedlingen kvicknar till

I postlådan låg idag ett brev från min ambitiösa handläggare på Arbetsförmedlingen. Han hade upptäckt att vår kontakt upphört den 25 november "av okänd anledning". Och nu blir jag avförd ur registret, Och hör sedan! Jaha?

Mig veterligt har vi inte haft några mellanhavanden sedan i februari/mars 2007. Tackålov. Men saknaden infann sig tydligen inte förrän nära tre år senare.

Är inte detta något som närmast underblåser eventuella fördomar om denna hårt arbetande institution, så säg!

Etiketter: ,

15 november 2009

Råddigt!

Vår rektor poppade till det med att prata om hur vi skulle rodda klasserna till våren... Jag borde ha frågat hur han stavade ordet.

Det verkar vara väldigt populärt just nu att tala om "att rodda". Senast idag såg jag det i DN i en artikeln om två karriärmänniskor som hade "råddat" ihop sin vardag så händigt med att vara föräldralediga varannan dag.

De här föräldrarna menade ju att de hade ORDNAT sin vardag, att de hade roddat sin vardag. Om de hade råddat den hade det ju blivit bara pannkaka av alltihopa. Det vet varenda finlandssvensk. Se Finlandssvenska ord och uttryck (Harry Stenmark,1976) om du inte tror mig.

När man råddar ställer man till en himla oreda. Tänk på Råddjuret med sin knappsamling (läs Mumin-böckerna om det blev för råddigt att förstå just nu!)!

Det här med att fixa och dona och ställa allting rätt kommer ju från turnéfarandet med road crews/roadies, som packar uoo och packar ner alla grunkor popmänniskorna behöver för att höras och synas. Försvenskar man roadie måste det ju bli roddare och i konsekvensens namn att rodda för att beskriva vad roddaren gör.

Det är fullständigt OK att hitta på nya ord. Men de där rikssvenskarna kunde gott komma ihåg sina egna stavningsregler innan de skriver ner orden på ett papper. Kort å-ljud stavas med o, t ex soppa, hoppa, soffa - och rodda. För se nu hur råddigt det blir när om bara hafsar fram!

Sedan är det ju en himla tur att vi finlandssvenskar har dubbel uppsättning hörselorgan, så att vi förstår om det ska roddas eller råddas.